viernes, 26 de abril de 2019

LA POBRESA: DESDE EL PUNT DE VISTA DE LES FINANCES ÈTIQUES

¿Ha augmentat o ha disminuït la pobresa actual respecte al passat? Sembla una pregunta simple però no ho és. De fet, depèn del que s'entengui per pobresa.

Efectivament hi ha molts tipus de pobreses, no només les vinculades a aspectes econòmics o materials. La pobresa, quan és falta de capacitat per satisfer les necessitats fonamentals, sempre és negativa.

En l'accepció actual més comú, la pobresa es mesura respecte a la renda i la riquesa de les persones. La "falta" de riquesa és una cosa negativa i la persona que ho "pateix" se la considera pobra.

Aquest és un aspecte important de les finances ètiques, però és cert que l'atenció a l'exclusió financera no n'hi ha prou per canviar la situació de desigualtat que estem vivint i, sobretot, no pot substituir la intervenció pública.

Les finances ètiques també es plantegen la idea de canviar les finances per apropar-les més a l'economia real. De fet, el que està succeint en els últims anys és que les finances han introduït mecanismes nous respecte al passat que fan créixer les desigualtats i no afavoreixen la redistribució.

Cal que ens adonem de com podem jugar un paper en el canvi d'aquesta situació, l'estructura està dissenyada per posar la riquesa en mans d'uns pocs.

Perquè això passi, hem de preguntar-nos què canvi volem, quines coses podem demanar als governs, a les finances i a les plataformes informàtiques de les que som usuaris / es.

Les xarxes socials i les pàgines web que tots i totes fem servir poden ser més que una nova forma de que s'escolti la nostra veu, també poden servir per triar en base a criteris d'utilitat social i ambiental. Gravar les transaccions financeres és una bona manera de recuperar diners per redistribuir allà on es troba i per desincentivar al mateix temps les finances allunyades de l'economia real.

No és mal vist en absolut preguntar als bancs on van els diners de les persones que estalvien i si contribueix a un món millor; ja que és una forma d'avançar cap a un món més just.

STEFANIA RIVAS

No hay comentarios:

Publicar un comentario

NOUS AJUTS PER A L'ECONOMIA DE PROXIMITAT, SOCIAL I SOLIDÀRIA A BARCELONA Fins al 29 de maig es poden presentar sol·licituds a le...